NYHETSBREV DECEMBER 2020

Förtöjningsmaterial
När båten har tagits upp är det bra att ta hem förtöjningsmaterial och eventuella ”gubblinor”. Linorna mår bättre av att få torka upp och de blir mycket trevligare att använda nästa säsong. Det kan även vara så att bommar byts ut under vintern och då är det risk att fjädrar och linor försvinner. Det finns en hamneka för er som behöver ro ut till pålarna.  

Aktuella uppgifter i BAS-systemet
Det är bra om ni går in och kontrollerar att rätt mail, telefon och adress är registrerat.  

Bastu
Som flera av er troligtvis sett har bastun kommit. Just nu är det full fart med målning, el- och vattendragning. Även lås- och bokningssystem ska installeras.

Presentation av Calle Leinar
Vid årsmötet valdes två nya medlemmar in i styrelsen. Calle Leinar valdes in som suppleant och nedan kommer hans egen presentation.
Medlem i styrelsen sedan 2020, medlem i ÅBS sedan 1983. Född och uppväxt i Söderköping, Östergötland. Mina somrar tillbringade jag i Arkösund på Vikbolandet där jag bl. a åkte motorbåt och seglade  Blixtjolle. Flyttade till Bromma 1970, blev delägare i den Engelska kuttern Lord Nelson och seglade runt Östersjön, Danska öarna och på Västkusten. ”Lorden” hade hemma hamn i Äppelviken. Därefter blev jag delägare tillsamman med min syster i en Tore Holm ritad Östersjö 8:a  som låg på  Bergvik och var medlem i SSS. 1984 köpte jag och min fru Margit en Linjett 32a som heter INA och med den har vi seglat  1-2 månader varje sommar tillsammans med våra  två barn.  

Såld båt eller liknande
Det är tyvärr många som inte anmäler när en båt säljs. Detta påverkar både kö och fakturering och leder därför till merarbete både för styrelsen och medlemmen. Även Ålstens Marinteknik behöver aktuella uppgifter annars väntar de i onödan på båtar som inte kommer till upptagning. Vi ber därför dem som säljer sin båt eller som av andra skäl inte kommer att utnyttja sin plats ett år att höra av sig till styrelsen.  

Båtbotten
Nu har formulären om båtbotten skickats ut. Styrelsen vill tacka alla de som har lämnat in sina deklarationer. Påminnelse har gått ut till övriga. Information om vad som gäller är bifogat deklarationsutskicket.
De av er som tänkt skrapa/slipa bort giftfärgen eller måla över med spärrfärg kan meddela det i mailet när ni skickar in deklarationen. Då slipper ni få ytterligare påminnelser och styrelsen vet vilka som ska följas upp.  

Ordförande har ordet
Bamse har sagt, när man är stark måste man vara snäll. Detta skulle kunna utökas till, när man är stor eller snabb måste man också vara snäll. Det räcker inte att bara kunna väjningsreglerna. Man måste förstå att när en stor och/eller snabb båt kör för nära en annan båt kan det uppstå problem. Samma sak om andra båtar inte är säkra på att de har uppmärksammats. Osäkerheten om föraren är uppmärksam eller inte kan leda till att man i den andra båten inte handlar som tänkt. Svallen kan ge en okontrollerad gipp. Det kan uppstå oväntade girar. En kajak kan slå runt. Koppla ur autopiloten eller knappa in en tydlig kursändring så att du girar tydligt. 
Ett skräckexempel var den 88 fots motorbåt vi mötte i en smal passage i båtsportsleden söder om Västra Stendörren. Båten kördes i god fart och drog ofantlig sjö. På flybridge satt två herrar stirrande stint framåt. Efter att vi och övriga båtar fått ordning på segel, sjökort, grynnor och säkert en och annan kaffekopp återgick vi till lugnet. Senare visade det sig att de troligtvis varit mycket irriterade. De hade samma dag förbjudits att fortsätta i Göta Kanal eftersom de inte hörsammade slussvakternas instruktioner. Att följa instruktioner, anpassa fart och välja farleden och inte den smala båtsportsleden hade troligen lett till att alla varit nöjda och glada. Jo, jag erkänner att jag kände en viss skadeglädje.
När jag skriver det här blåser det ordentligt. Glöm inte bort era båtar fast de står på land. Både blåst och snö kan ställa till det vad gäller våra båtars täckningar. Eftersom det fortfarande finns så kallade pirathamnar i västerort är det bra om ni tar hem bränsledunkar och annat lättåtkomligt.  
Det känns rätt långt borta men jag vill passa på att önska er alla en god jul och hoppas att ni tar hand om er.