ÅBS Nyhetsbrev April 2020

ÅRSMÖTE
Som styrelsen har informerat om är årsmötet uppskjutet. Dels med tanke på att vi inte vill utsätta våra medlemmar, där många finns i riskgrupper, för risken att smittas. Dels ur ett demokratiperspektiv då många medlemmar i riskgrupper kan vilja närvara men inte ska enligt myndigheternas uppmaningar. Svenska Båtunionen stöder båtklubbarna i sina beslut att skjuta upp årsmöten.
Vårt första mål var att kunna hålla det innan sommaren. Det förstår vi nu inte är möjligt. Styrelsen ska inte frångå våra myndigheters uppmaningar.
I höst kan vi förhoppningsvis genomföra årsmötet på vanligt sätt. Annars får vi försöka lösa det med tekniska hjälpmedel.

SJÖSÄTTNING
Sjösättningen har redan smugit igång. Viktigt att ni alla tittar på tavlan vid infarten för att se när just din sektion är i tur.

MÄRKETIKETTER
Du som har hamnplats ska ha en från bryggan läsbar märketikett på båten. De båtar som sjösätts av ÅMT får märketiketten ditsatt av ÅMT. Ni andra har fått den hemskickad. Glöm inte att sätta den på båten.

MILJÖTIPS FÖR BÅTÄGARE
Stockholms miljöförvaltning har tagit fram en ny hemsida för båtägare.
https://start.stockholm/batliv/

NÅGOT NYTT OM SPÄRRFÄRGER
Med spärrfärg menas färg att måla över giftig bottenfärg.
Stockholms miljöförvaltning har tydliggjort vad som är viktigt att tänka på avseende spärrfärger för fritidsbåtsskrov.
https://tillstand.stockholm/tillstand-regler-och-tillsyn/fritid-och-underhallning/batklubbar/

HUR LÄNGE MÅSTE MAN VÄNTA PÅ BÅTPLATS
Tyvärr har vi flera års kötid, 7-9 år beroende på båtstorlek. Det finns inte så många stora platser så där kan väntan bli längre. Du köar på ditt medlemsnummer dvs det datum du blev medlem. När du har köpt eller är nära att köpa båt kan du sedan ställa dig i kö genom att logga in i medlemssystemet BAS. Under fliken ”Kö” registrerar du båtens fabrikat och mått samt vilken typ av plats du önskar.

ARBETSPLIKT
Trots coronatider är vår avsikt att genomföra ett arbetspliktstillfälle den 22 april. Det är stranden som ska städas och rensas. Förhoppningsvis är kommunen klar och har forslat bort de träd som sågats ner.

NATTVAKTSPASS
Det går att boka nattvaktspass för er som vill planera framåt.

6 JUNI
Det är bara att kapitulera för corona. I år blir det ingen fest 6 juni. Tråkigt med klokt. Precis som med årsmötet kan inte styrelsen frångå våra myndigheters uppmaningar.

ORDFÖRANDE HAR ORDET
Ja vad ska man säga. Inte mycket är som vanligt. Många planer har fått ändras, både stora och små.
När det gäller årsmötet har jag fått några funderingar om att hålla årsmötet utomhus på varvet när båtarna har sjösatts. Min personliga uppfattning är att det inte är en bra idé. Ett årsmöte inom snar framtid, även om det hålls utomhus, skulle utestänga ett stort antal medlemmar som antingen är 70+ eller tillhör någon annan riskgrupp. Dessa skulle inte få möjlighet att delta i diskussioner på ett rättvist sätt. ÅBS är till för alla och det känns därför inte rätt. Jag tror dessutom att det kan komma hårdare restriktioner om folksamlingar. Låt oss ta det lugnt.
Har vi tur är hösten tillbaka till någon slags normalitet. En idé är att vi då kan ha ett årsmöte utomhus där vi avslutar med någon slags höstfest.
Själv var planen att besöka Polen, Tyskland och Danmark i sommar. Det känns just nu långt borta. Jag har aldrig haft någon längtan att segla norrut. Jag förvånade därför mig själv när jag sa till maken att vi kanske skulle satsa på att runda Sveriges nordligaste sjömärke i stället. Det kan bli roligt. Jag trodde inte att Göta Kanal var något för mig. Nu har vi gått kanalen tre gånger och tycker det är fantastiskt. Just nu känns det som om vad som helst blir bra bara vi kommer ut på sjön.
Slutligen vill jag bara säga att jag hoppas att så många som möjligt av er mår bra och att ni gör ert bästa för att nära och kära ska göra detsamma.
En sak är i alla fall säkert. Våren kommer, den är bara lite sen ibland.